Impact van jeugdwerk

een verkennend onderzoek

Pioniers


Stad Antwerpen - Jeugddienst

Pilootproject: Peilen naar de impact van jeugdwerk

Stad Antwerpen verwacht dat professionele Antwerpse jeugdorganisatie de impact meten van de hun organisatie. Het effect van jeugdwerk op jongeren valt niet zomaar in cijfers te vatten, maar er bestaan heel wat manieren om de resultaten van je werking in kaart te brengen. Door de impact van je werking te meten, maak je de waarde, kracht en relevantie van het jeugdwerk zichtbaarder.


Vanuit deze stelling startte de jeugddienst van stad Antwerpen aan een experiment waarin ze een 8 professionele jeugdwerkorganisaties mee namen in een traject om hun impact te gaan peilen. Onder begeleiding van een impactcoach gaven organisaties vorm aan hun traject en bepaalden ze elk voor zich op welk niveau ze wilden inzetten en hoe ze aan hun impact wilden werken. 


De doelstellingen achter dit experiment luidden:

We peilen naar impact om

  • te argumenteren waarom het beleid moet blijven investeren
  • de noden in te schatten
  • de kwaliteit van de ondersteuning aan het jeugdwerk te verhogen
  • (nog) meer verdieping in het jeugdwerk te brengen
  • de waarde van jeugdwerk zichtbaarder te maken voor het beleid, de stedelijke jeugddienst, jongeren en Antwerpenaren


Vanuit de diversiteit aan organisaties ontwikkelde de jeugddienst tijdens het traject een veelheid aan methodes om naar de impact van je organisatie te peilen. Ze lieten hierbij veel ruimte voor experiment en de ontwikkeling van een eigen instrumentarium. Dit leverde een breed arsenaal op dat de jeugddienst samenbracht in een soort van toolbox. 


Aan het einde van het jaar verwerkte de impactcoaches de resultaten in een gezamenlijke rapportage. Zo kreeg de communicatie vanuit de sector vorm richting het beleid en de Antwerpenaar en werd de waarde van het professionele Antwerpse jeugdwerk concreet getoond. 

Lees meer over Impact Peilen in Antwerpen

Of ga direct naar:


Er werden ook


Voor meer info over het project: contacteer Erik Richart van de stedelijke jeugddienst via 0471 90 97 14 of erik.richart@antwerpen.be 


Mechelen - Jeugdwerk voor allen

Onderzoek: Welke positieve impact heeft het Mechels jeugdwerk op het leven van kinderen en jongeren?

In Mechelen gingen J@M vzw, Karavaan, Groep Intro en de stedelijke jeugddienst samen aan de slag rond de vraag: ‘Welke positieve impact heeft het Mechelse jeugdwerk op het leven van kinderen en jongeren?


Deze vraag stelden ze zich in het kader van het project Jeugdwerk voor Alleman 3.0 (JvA 3.0) waarin ze samen werken aan de toeleiding naar het Mechelse jeugdwerk van kinderen en jongeren met een migratieverhaal of vluchtverhaal. Om jongeren en ouders met een migratieachtergrond te overtuigen van de meerwaarde van deelname aan het jeugdwerk, verzamelden ze positieve getuigenissen en praktijkvoorbeelden uit de Mechelse context. Ze interviewden jongeren, jeugdwerkers en ouders over de impact op zichzelf en anderen. Daarnaast deden ze interviews met werkgevers/HR-medewerkers over de rol die jeugdwerkervaring speelt bij selectie en rekrutering.


Met de resultaten van dit onderzoek inspireerden ze de jeugdwerkers om hun werk verder te zetten en ontwikkelen we educatief materiaal dat hen helpt om jongeren en ouders te overtuigen van de meerwaarde van jeugdwerk.


Ze vertrokken hun zoektocht vanuit de centrale onderzoeksvraag: 

‘Welke positieve impact heeft het Mechelse jeugdwerk op het leven van kinderen en jongeren?’

en vertaalden deze in al naargelang de doelgroep in de volgende vragen:

  • Hoe heeft het jeugdwerk jouw leven veranderd? (jongeren, jeugdwerkers)
  • Hoe heeft het jeugdwerk het leven van jouw kinderen veranderd? (ouders)
  • Hoe heeft het jeugdwerk jouw leven veranderd? Hoe heeft het jeugdwerk het leven van kinderen en jongeren in jouw vereniging veranderd? (jeugdwerkers) 
  • Welke impact heeft jeugdwerkervaring op de aanwervingen in jouw organisatie? (werkgevers)


Gedurende een aantal maanden werden er focusgroepen en diepte-interviews gevoerd. De keuze voor focusgroepen is ingegeven vanuit het idee dat er op die manier snel en veel info kon worden samengebracht. De diepte-interviews gaven dan weer kans om meer in detail te peilen naar het waarom van de deelname van jongeren aan jeugdwerkactiviteiten.


Alles werd geanalyseerd en samengebracht in een rapport.

Lees het rapport

Meer info over dit project:

  • Carla Borgmans, Karavaan vzw
    carla.borgmans@karavaan.be
  • Josephine De Chaffoy, J@m vzw
    josephine.dechaffoy@jamvzw.be
  • Rembert De Geest, Groep Intro
    Rembert.DeGeest@groepintro.be
  • Katrien Magnus, jeugddienst Mechelen, katrien.magnus@mechelen.be




Tumult vzw

Impactgericht werken in je organisatie

Via het Venture Philanthropy Fund (KBS) heeft Tumult vzw middelen gekregen om zich te laten begeleiden in de beweging naar een meer impactgerichte organisatie. 


De eerste stap die ze zetten onder begeleiding van Strategies and Leaders had als doel te landen met een Theory of Change (TOC). Hierin werd aan de hand van een ‘business model canvas ‘ en oefening rond ‘de unieke positie’ in kaart gebracht hoe Tumult er op dat moment bij stond. Daarna werd de blik vooruit gericht en gekeken naar de richting die de organisatie zou uit willen. Het ‘groot gedurfd doel’ werd geformuleerd als ‘kinderen en jongeren ervaren geen uitsluiting meer’ en dat werd dan via een logisch impact model vertaald per deelwerking/traject binnen de organisatie. 


Daarnaast werd er een tweede traject aangegaan (met Kessels&Smith) omtrent organisatiestructuur. Enerzijds vanuit enkele actuele uitdagingen en anderzijds vanuit het idee dat wanneer de organisatie echt wil schakelen naar dat impactgerichte perspectief dit zich ook moet uiten in hoe de interne organisatie vorm krijgt. Dit werk vertrok vanuit een SWOT-analyse met een duidelijke link naar de TOC waarna er werd nagedacht over een droom en ramp scenario omtrent de organisatiestructuur. Dat leidde finaal tot de fase waarbinnen ze een drietal blauwdrukken hebben van potentiële structuren die voorwerp zijn van verdere bespreking.  Daarna volgde nog de praktische puzzel om van de structuur een effectief organogram te maken en takenpakketten hier in te passen. 


Tenslotte is Tumult ook van start gegaan met een derde extern begeleid traject (door ACE Europe) omtrent het ontwikkelen van een meetinstrument om onze impact beter in kaart te brengen (opnieuw geënt op al het voorgaande). Stappen die hierin al werden gezet:

  • Het in kaart brengen van wat er al allemaal gemeten wordt binnen de organisaties (deelwerkingen en projecten).
  • Het bediscussiëren van de functionaliteit van het meetinstrument: Op welk(e) niveau(‘s) willen we gaan meten (output, outcome, impact)? Waarvoor willen het instrument en de resultaten inzetten?

Meer info over dit proces: Katrien Vissers via katrien@tumult.be

Share by: