Impact van jeugdwerk
een verkennend onderzoek
Impact van jeugdwerk
een verkennend onderzoek
We geven chronologisch een overzicht van belangrijke momenten die aanleiding gaven voor dit verkennend onderzoek:
Tegen de achtergrond die we hierboven benoemden geraakten we ervan overtuigd dat verder onderzoek naar de impact die jeugdwerk genereert nodig is en starten we een onderzoek op 2 sporen: enerzijds het uitklaren van het concept impact in het jeugdwerk en anderzijds de concrete vertaling daarvan in een toepassing die het zichtbaar maken van de impact van jeugdwerk moet mogelijk maken.
Dit eerste onderzoek was een verkennend onderzoek dat we opzetten vanuit 2 onderzoeksvragen:
1. Wat is impact voor het jeugdwerk?
Uitklaren van het concept ‘Impact van jeugdwerk’
2. Wat is een werkbare manier om de impact van jeugdwerk (op lokaal niveau) zichtbaar te maken en te dissemineren?
Doorheen het onderzoek werd duidelijk dat de ambitie om te komen tot de contouren van een Vlaams instrument haaks staat op de visie en aanpak die we gaandeweg ontwikkelden. Een one-tool-fits-all benadering druist in tegen het idee dat elke jeugdwerkorganisatie eerst en vooral zijn eigen doel en focus dient te bepalen alvorens te kiezen voor een instrument dat past op deze doelstellingen.
Het komt er dus op neer een rijk instrumentarium samen te brengen dat -elk op zijn manier en focus- de impact van jeugdwerk kan helpen zichtbaar maken. Gaandeweg is ook onze aandacht meer terecht gekomen bij het impactgericht werken. Deze aanpak garandeert een eerder fundamentele benadering van impact en zorgt voor een meer doorgedreven aandacht op het thema binnen een jeugdwerkorganisatie.nea
Verkenning van de literatuur over impact, impactmeting, impactevaluatie, effecten, ...
In Zweden van 18-22 oktober 2021: kennismaking met The Logbook (KEKS), monitorings- en reflectietool voor jeugdwerk.
Erik Richart - deskundige jeugdbeleid & impactmeting - jeugddienst Antwerpen, kreeg in 2021 de opdracht om de ongeveer 50 ondersteunde jeugdwerkorganisaties van Antwerpen hun impact te laten meten.
Er werd ondersteunend materiaal ontwikkelt door Erik en vanaf 2022 is er een pilootproject gestaart met ongeveer 11 organisaties die meedoen om hun impact beter zichtbaar te maken.
Wij wisselden expertise uit met Erik over hun traject en volgde de stappen die ze daar maakten. We brachten zelf één inhoudelijke sessie en begeleide 1 intervisie met de deelnemende organisaties.
In het kader van inspiratiedag #Jeugdwerkwerkt (2021) > https://ambrassade.be/nl/jeugdwerkwerkt2023/inspiratiedag-2021/impact-van-het-jeugdwerk
Herbekijk onze webinar van donderdag 1 december 2022. In minder dan 45minuten leggen we je aan de hand van onze "geleerde lessen" de inhoud van ons onderzoek, en dus deze website uit.
Boutsen & Boutsen -hoewel geen familie- vormden we in dit onderzoek een fijne tandem. Een lector-onderzoeker met ervaring in de jeugdwerksector en een ondersteuner van de jeugdwerksector met affectie voor onderzoek, complementair zetten we samen onze tanden in een relevant vraagstuk voor het jeugdwerk. Ervaringen, expertise en een breed netwerk werden gedeeld om van dit verkennend onderzoek een fijne ontdekkingstocht te maken.
Geert richtte in de jaren ’90 een eigen jeugdbeweging op in een dorpje aan de Maas en zette zijn eerste stappen in het jeugdwerkbeleid in hometown Maasmechelen. Na zijn studies als sociaal-cultureel aan de Sociale school Heverlee gaf hij vanuit zijn rol van jeugdconsulent op de jeugddienst van Maasmechelen mee vorm aan jeugdbeleid lokaal, Vlaams en Europees. Sinds 2006 mag hij jonge mensen opleiden tot sociaal-cultureel werker en ziet hij binnen de opleiding heel wat studenten zichzelf (verder) ontwikkelen als jeugdwerker. Vanuit zijn passie voor jeugdwerk duikt hij graag als onderzoeker in de complexe vraagstukken van de sector.
Timmy is opgegroeid in het jeugdwerk met een vrijwilligers engagement op het speelplein, in het jeugdhuis en de lokale jeugdraad van een fijne gemeente in het noorden van datzelfde Limburg. Na zijn studies Pedagogische Wetenschappen in Leuven zette hij dit vrijwilligerswerk om in een professioneel engagement bij verschillende jeugdwerkorganisaties. Vanaf 2013 mag hij het Vlaamse jeugdwerk mee ondersteunen vanuit zijn rol op De Ambrassade binnen team jeugdwerk. De kans om samen met Geert tijd te krijgen om jeugdwerk ook eens met de bril van onderzoeker te bekijken, nam hij met volle goesting op.
Dit onderzoek en de werktijd van beide onderzoekers werden mogelijk gemaakt met onderzoeksmiddelen van UCLL, meer bepaald het Expertisecentrum Inclusive Society.
Geert & Timmy zijn te bereiken via timmy.boutsen@ambrassade.be & geert.boutsen@ucll.be
Neem contact op met de onderzoekers via timmy.boutsen@ambrassade.be & geert.boutsen@ucll.be
Deze website is een product van het verkennend onderzoek "Impact van het jeugdwerk" door UCLL - expertisecentrum inclusive society in samenwerking met De Ambrassade